Gun uw meubels een tweede leven

Meubels laten stralen


Overweegt u uw bestaande meubels te laten opknappen? Het mooiste resultaat behaal door (oude) meubels te laten luchtgommen of (zand)stralen en daarna te voorzien van een nieuwe transparante kleur- en afwerklaag.

Luchtgommen en zandstralen zijn technieken die erg op elkaar lijken. Vaak worden deze twee termen door elkaar gehaald. Toch zijn er wel enkele verschillen. Luchtgommen een veel ‘fijnere’ techniek dan zandstralen. Bij luchtgommen wordt een zacht straalmiddel gebruik onder lage druk, terwijl je bij zandstralen kiest voor een scherper straalmiddel met meer druk. Verder kun je luchtgommen goed toepassen op ondergronden met veel details. Denk bijvoorbeeld aan een antieke stoel met allerlei versieringen in het hout. Bij zandstralen zullen de details vervagen. Blend4 is gespecialiseerd in het luchtgommen van meubels. Wil je meer weten over straaltechnieken lees dan dit artikel.

Kleuring & Afwerking


Voor het kleuren van de meubels gebruiken wij moderne verftechnieken. Afhankelijk van de houtsoort en aanwezige looizuren, maken wij gebruik van reactiebeitsen of speciale kleurbeitsen. Door pigment aan te brengen kleuren we niet alleen het meubel, maar gaan zo ook tegen dat meubelen opnieuw vergelen. Er is een keuze uit meer dan 70 standaard kleuren, maar we kunnen ook kleuren op maat maken.

Na het kleuren worden de meubels afgewerkt met een hardwaxolie of een ultra matte lak. Hiermee behoudt het hout een mooie matte natuurlijke uitstraling zonder afbreuk te doen aan de bescherming.

Bij 'Veelgestelde Vragen' onderaan de pagina vindt u meer informatie over het verschil tussen hardwaxolie en lak plus het onderhoud.

Meubelonderhoud

Hoe houd je de meubels mooi?


Hout werkt en blijft werken. Wist u dat het vochtpercentage van een afgewerkt meubel van zomer tot winter al 3-4% kan verschillen? Op een breedte van 100 cm is dit al 3-4 cm. Het is niet alleen van belang hoe het meubel is gemaakt en afgewerkt, maar ook hoe het wordt onderhouden. Bij een houten meubel wil je natuurlijk zo lang mogelijk de natuurlijke uitstraling behouden. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder speciaalreinigers, onderhoudsolie voor hardwax of een nieuwe (matte) laklaag. Het hangt af van het product waarmee het is afgewerkt en het gebruik van het meubel wat de beste keuze is.

Nieuwsgierig hoe dit precies werkt? Lees dan onze blog over de verschillende afwerkproducten. We verkopen deze onderhoudsproducten in onze webshop.

Komt u er niet aan uit? Wij adviseren u graag over het afwerken en onderhouden van een meubel.

Beschadigt het hout toch niet?
Onze apparatuur is speciaal gemaakt voor het fijnere straalwerk, zoals bij meubelen. Wij stralen met een heel fijn mineraal wat veel minder scherp is dan bijvoorbeeld zand en wat een aantal malen kan worden hergebruikt. Doordat wij de druk en de hoeveelheid materiaal kunnen regelen, kunnen we zelfs het allerfijnste houtsnijwerk stralen.
Is alle hout te stralen?
Doordat wij de druk en de hoeveelheid straalmiddel kunnen afstemmen op het te stralen object, kunnen we in principe alles stralen. Zelfs de zachtere houtsoorten zoals grenen. We doen dan wel altijd eerst een test om er zeker van te zijn dat de zachte nerf toch niet teveel wordt uitgestraald.
Weet ik vooraf hoe het resultaat wordt?
Meestal nemen we de zijkant van een lade of de binnenkant van een deurtje om een stuk te stralen en enkele kleurproeven te zetten, zodat u van tevoren weet hoe het meubel er na het stralen, kleuren en afwerken uit komt te zien. Geen verrassingen achteraf dus.
Hoe lang ben ik de meubelen kwijt?
Meestal plannen wij het ophalen op vrijdag en zaterdag en zijn de meubelen een week later op vrijdag of zaterdag weer terug. Dit is afhankelijk van het aantal meubelen en wat er moet gebeuren, maar normaal gesproken dus een week.
Wat zijn de kleurmogelijkheden?
Standaard hebben wij ongeveer 50 kleurmogelijkheden, maar het is zelfs mogelijk om een kleur op maat te laten maken. Dit is vooral praktisch als het meubel of de meubelen naar andere bestaande meubelen toe gekleurd moeten worden.
Wat is het verschil tussen hardwaxolie en lak?
In beide gevallen is de toplaag een twee componenten product, waarbij een lak nog net iets beter afsluit en een hardwaxolie zelf te onderhouden is en dus oppervlakkige krassen zijn weg te poetsen met onderhoudsolie.
Hoe te onderhouden?
Een gelakte bovenkant kan worden schoongemaakt met water of een licht reinigingsmiddel. Hardwaxolie met een speciale zeep voor hardwaxolie en eens in de twee jaar een onderhoudsolie.

Benieuwd naar alle mogelijkheden en prijzen?