Waarom behouden?
Oude meubels opknappen
Massief houten meubels van een mooie kwaliteit zijn flink in prijs gestegen. De kosten voor hout, transport, productie en arbeid zijn enorm toegenomen wat uiteraard effect heeft op de winkelprijzen. Daarnaast speelt het duurzame en circulaire denken een steeds belangrijkere rol.
In veel gevallen zijn de meubels nog goed en hebben ze precies de juiste maat of heeft een meubel emotionele waarde, omdat het bijvoorbeeld door een familielid is gemaakt, dan is vervangen niet wenselijk. Daarbij komt dat veel oudere meubelen van een mooiere kwaliteit zijn dan menig modern meubel.
Of het nu gaat om eigen meubels, meubels die op Marktplaats of een kringloopwinkel zijn gekocht of gekregen van een familielid, vaak wil men toch net een even andere kleur of uitstraling. Op dat vlak zijn er verschillende opties.
Niet alleen de kleur kan aangepast worden, wij kunnen het meubel ook verder aanpassen door onderdelen te verwijderen, vervangen of aan te passen. Met hetzelfde hout krijg je dan een totaal ander meubel.
Hoe gaan we te werk?
Opnieuw kleuren
- Eerst moeten alle lak-, wax- en olieresten verwijderd worden. Anders hechten de volgende lagen niet goed. Bij strakkere meubels zonder sierlijsten of bewerkingen is schuren een optie. Zitten er sierlijsten, freesrandjes, gedraaide poten en dat soort bewerkingen aan een meubel, dan kun je deze beter laten stralen. Let wel: laat dit door een gespecialiseerd meubelstraalbedrijf doen en geen gevelstraalbedrijf.
- Nadat het meubel helemaal kaal is gemaakt, kan het best eerst een (loog)beits worden aangebracht in een transparante kleur. Er zijn ontzettend veel kleurmogelijkheden. Vooral eiken en grenen meubels hebben de neiging om te vergelen door de looizuren in het hout. Dit kan worden tegengegaan door de looizuren te laten reageren met een speciale beits.
- Als de kleurlaag goed droog is, kan er afgewerkt worden met een hardwaxolie of een lakproduct. Voor de hardwaxolie kan men kiezen voor een kleurolie om de basiskleur nog extra te accentueren. De afwerklaag wordt altijd in 2 lagen aangebracht, waarbij aan de laatste laag nog een harder wordt toegevoegd.
Veel gestelde vragen
Hardwaxolie of een blanke lak?
Nadat meubelen gestraald zijn en de nerftekening weer goed zichtbaar is, willen mensen over het algemeen willen mensen zoveel mogelijk de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Daarvoor is er keuze uit verschillende afwerkmogelijkheden, namelijk; een hardwaxolie of een (ultra) matte lak.
Hardwaxolie
Je behoud een mooie natuurlijke uitstraling, die de kleurlaag iets donkerder maak. De afwerklaag is ook sterk en flexibeler dan een lak en het is door de klant zelf te onderhouden met een onderhoudsolie. Dit onderhoud is beperkt, reken op ongeveer één keer in de twee jaar. Een hardwaxolie is bovendien in verschillende kleuren leverbaar, waardoor je de gekozen kleur kunt accentueren. Verder heb je met een hardwaxolie ook weinig kans op tannine doorslag. En tot slot zijn beschadigingen eenvoudig bij te werken.
Een nadeel kan zijn dat het de kleur iets donkerder maakt en dat het oppervlak niet helemaal wordt afgesloten. Als water, thee, koffie, wijn, vet ed. meteen met een vochtige doek wordt afgenomen, dan ontstaan er geen vlekken. Maar laat je na een feestje de glazen een nacht op tafel staan, of vergeet je een onderzetter onder een vaas te zetten en laat deze een week staan, dan is de kans op kringen groot.
Ultra matte lak
Er zijn ook nieuwe ultra matte lakproducten die de natuurlijke ‘look and feel’ van het hout zoveel mogelijk behouden. Ze sluiten de poriën van het hout goed af en hebben een goede eindsterkte.
De combinatie met watergedragen kleurbeitsen is niet aan te bevelen. Ten eerste als je een watergedragen product over een watergedragen product plaatst worden de toeslagstoffen in het hout zo geactiveerd dat er gele vlekken of bloedingen in de eindafwerking kunnen ontstaat. In zo’n geval kun je opnieuw beginnen.
De keuze van de afwerklaag is dus erg afhankelijk van de houtsoort en het gebruik van het meubel. Wij geven u uiteraard graag advies.