Unieke lampen

Lampen op maat

meer dan licht


In ons lampenatelier maken wij op maat gemaakte lampen van hout, leer en staal. We werken alleen met de mooiste houtsoorten met een karakteristieke tekening, met staal in vele vormen en met volnerf (tuig)leer. Of het nu gaat om één van onze eigen ontwerpen of een idee van de klant, elke lamp bij ons is uniek.

De reden dat wij ons hebben gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van maatwerk lampen is dat verlichting en lampen meer aandacht verdienen. Het is namelijk enorm sfeerbepalend en lampen maken een interieur af.

Domotica
Het komt steeds vaker voor dat lampen geïntegreerd moeten worden in een domotica systeem, zodat alle verlichting met één afstandsbediening geregeld kan worden. Ook dit vormt geen enkel probleem.

Lichtplan

Advies over verlichting

Om harmonie in een interieur te creëren is het belangrijk om te zorgen voor de juiste balans tussen sfeer- en functionele verlichting. Hierbij wordt rekening gehouden met de indeling van de ruimtes en hoe deze gebruikt worden. Aan de hand van een plattegrond met de indeling van het interieur, nemen we samen de verschillende soorten verlichting door.
  • Basis verlichting: zorgt ervoor dat de hele ruimte goed wordt verlicht, zodat er altijd voldoende licht is wanneer nodig. Denk hierbij aan hanglampen, spots en staande lampen
  • Functionele verlichting: meer gericht licht wat helpt bij zaken zoals lezen, koken en werken zoals bureaulampen, leeslampen en gerichte spots
  • Accentverlichting: bedoeld om objecten uit te lichten, zoals schilderijen, beelden, planten ed
  • Sfeerverlichting: om een bepaalde sfeer in delen van de ruimtes te creëren. Meer zacht diffuus licht. Door met dimmers of met een domotica systeem te werken kan dit ook als basisverlichting dienen.

Led verlichting

Wat is belangrijk


Voor onze lampen maken wij gebruik van led verlichting. Je ziet af en toe nog wel halogeen, maar led verlichting is wel de nieuwe standaard. Behalve de fitting en de maat zijn er eigenlijk maar twee zaken van belang. Dat is de lichtopbrengst uitgedrukt in Lumen en de kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin.

Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Dat is dus onafhankelijk van de afstand tot de lamp. Bijvoorbeeld een lamp van 1000 lumen zorgt voor meer lux op je bureau dan eentje van 500 lumen die op dezelfde afstand hangt en dezelfde stralingshoek heeft. Maar als de lamp van 500 lumen veel dichterbij hangt, kan die voor meer lux zorgen. De verlichtingssterkte op je bureau is dan groter. Om te weten hoe 'sterk' een lamp moet zijn om een bepaalde plek goed te verlichten moet je dus eerst bedenken hoe dichtbij de lamp bij die plek komt. Wij kunnen hierbij helpen door een testopstelling te maken en zo te bepalen hoe dicht de lamp op het object komt en wat de gewenste lichtopbrengst moet zijn.

De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt aangegeven in Kelvin(k). Hoe hoger de kleurtemperatuur (dus hoe meer Kelvin), hoe koeler het licht, 5000-6000k is bijvoorbeeld daglicht. De eerste generatie LED-lampen werd als koud en kil ervaren. Deze kwamen niet onder de 4.000 Kelvin. Inmiddels zijn er ledlampen die onder de 2700k komen en daarmee ook de functie van sfeerverlichting kunnen invullen. Het is dus van belang om te bepalen waar de verlichting voor nodig is om zo samen de kleurtemperatuur te kunnen bepalen voor de verschillende lampen.
Welke soorten armaturen maakt Blend4?
Of het nu gaat om hanglampen, staande lampen, up- of downlight, wandlampen, wij kunnen alles op maat maken. Onderaan de pagina vindt u een aantal voorbeelden. Naast armaturen voor lampen, bouwen wij ook verlichting in planken of op wanden en plafonds.
Welke domotica systemen zijn mogelijk?
Slimme verlichting werkt meestal met een centrale controller en een ontvanger bij de lamp of zoals bij Philips Hue in de lamp. Als wij van te voren weten met welk systeem er gewerkt wordt kunnen wij de lamp hierop aanpassen. Vaak zijn ontvangers los te verkrijgen en kunnen dan mee ingebouwd worden.
Hoeveel uur gaat een ledlamp mee?
LED-Lampen kunnen tot wel 50.000 branduren meegaan. Dit komt omdat de LED geen licht geeft door middel van een gloeidraad, zoals bij de gloeilamp. Een LED lamp zet namelijk 80% van de stroom om in licht, een gloeilamp daarentegen zet slechts 10% van de stroom om in licht.
Gemiddelde besparing met een ledlamp?
We nemen een 60W gloeilamp en zetten daar een 10W LED-lamp tegenover (vergelijkbare lichtopbrengst). Stel dat de beide lampen ongeveer 5 uur per dag branden, per jaar is dat 1.825 branduren. Als u deze branduren vermenigvuldigt met de wattages van de lampen, dus 60W x 1.825 komt uit op 109.500 W per jaar voor één gloeilamp. Voor een LED lamp is dit 18.250 Watt. U betaalt in Nederland de verbruikte stroom per KW. Dit zou dus voor de gloeilamp 109,5 KW zijn en voor de LED-lamp slechts 18,3 KW. Een KW kost in Nederland ongeveer 0,25 eurocent. Voor de gloeilamp betaalt u dus € 27,37 per jaar en voor de LED-lamp slechts € 4,60. Doorgerekend over alle lampen in huis is dat toch een aardige besparing.
Kun je led lampen dimmen?
Ja, LED-verlichting is perfect dimbaar mits er gebruik wordt gemaakt van een dimtechniek die speciaal voor de desbetreffende LED-verlichting is ontwikkeld.

Benieuwd naar alle mogelijkheden en prijzen?