Hout is een natuurproduct waar altijd werking in zit en dus kan krimpen en uitzetten. Dit heeft vooral te maken met de de luchtvochtigheid. Enige werking is normaal en kan verder geen kwaad. Is het echter extreem droog of vochtig in huis, dan kan dit grotere gevolgen hebben.
Tussen de zomer en de winter kan het verschil al 4-5% zijn. Over het algemeen is de werking alleen in de breedte. Op een tafel van 100 cm breed, kan dit dus 4-5 cm zijn!
Een goede meubelmaker houdt hiermee al rekening bij het maken van een meubel. Zo zorgt hij bijvoorbeeld voor krimpvoegen, of extra ruimte in panelen. In ander gevallen brengt hij juist verstevigingen aan zodat het hout gefixeerd wordt en minder kan werken.
Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout uitzet. Is de lucht juist erg droog, dan bestaat er een kans dat het hout gaat scheuren, of juist naar één kant gaat kromtrekken. De werking kan tot een minimum beperkt worden door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid, het liefst tussen de 50 en 60%. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer.
Is je luchtvochtigheid te laag? Dan kun je het beste een luchtbevochtiger plaatsen. Deze past zich vaak automatisch aan op de relatieve luchtvochtigheid. Andere oplossingen zijn een bakje water aan de radiator, want het water verdampt en daardoor verhoogt de luchtvochtigheid.
Besteed hier in ieder geval aandacht aan om schade aan uw meubelen te voorkomen.