Voorkom extreme werking van houten meubelen

Hout is een natuurproduct waar altijd werking in zit en dus kan krimpen en uitzetten. Dit heeft vooral te maken met de de luchtvochtigheid. Enige werking is normaal en kan verder geen kwaad. Is het echter extreem droog of vochtig in huis, dan kan dit grotere gevolgen hebben.

Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout uitzet. Is de lucht juist erg droog, dan bestaat er een kans dat het hout gaat scheuren, of juist naar één kant gaat kromtrekken. De werking kan tot een minimum beperkt worden door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid, het liefst tussen de 50 en 60%. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer.

Is je luchtvochtigheid te laag? Dan kun je het beste een luchtbevochtiger plaatsen. Deze past zich vaak automatisch aan op de relatieve luchtvochtigheid. Andere oplossingen zijn een bakje water aan de radiator, want het water verdampt en daardoor verhoogt de luchtvochtigheid.

Als de luchtvochtigheid in je huis te hoog is, dan kan een airconditioning oplossing bieden. Ook een ontvochtiger of vochtvreter in huis kan oplossing bieden. Daarnaast helpt het om regelmatig je huis te luchten, dus het openzetten van een deur of raam.

Related Posts

Leave a Reply